Tuesday, May 3, 2011

:: KEK BATIK ::

Muka Surat 82
Assalamualaikum
Dah banyak i buat kek batik .
Pertama kali agak lembik, maklum la tak pernah buat kek batik
Buat lagi sekali keras sangat
Apa lagi terus buat kek batik ni sampai 4x baru menjadi
Nasib baik i bukan jenis mudah putus asa hehe~

Makan kek batik terus suka sangat
Tak tahan tengok kek batik ni
Lahir lahir ja dah suka kek batik
AHAHA !~

Geram oh kalau beli kat kedai
Sepotong pun mahal sangat
Kadang kadang rasa manis sangat
Boleh kena penyakit kencing manis 
Kan kan kan   ^_^


Walaupun tak berapa cantik, tapi cute juga kan .  Hihi ~
Memang sedap 
Cuba la buat. ~


SEBENARNYA KEK BATIK SANGAT SIMPLE 
Caranya memang senang tapi pastikan bahan-bahan yang ada.


Bahan-bahan
Biskut Marie - sebungkus (patahkan  2)
Butter - 250g
Milo - packet kecik 200g
Serbuk koko - 2 sudu besar
Susu pekat manis - setengah tin



Caranya
Satukan butter and susu dalam periuk, masak atas api kecil sambil dikacau selalu  sampai semua larut.
Masukkan serbuk koko and milo yang dibancuh sedikit air, kacau sampai rata. 
Setelah pekat, masukkan biskut marie. 
Gaul laju laju sampai semua bahan-bahan dah rata, terus tutup api. 
Letakkan kertas minyak atas tin kek yang telah dilenser dengan sedikit butter. 
Tuangkan and ratakan permukaan kek. *JANGAN LUPA* Ambil sudu untuk tekan-tekan bagi padat dengan rata. Kalau tak, memang tak ada rupa kek. Macam biskut cicah coklat pun ada. AHAKS ~ 

Biarkan sejuk dulu baru dipotong. 
Simple kan ?


~ SELAMAT MENCUBA ~

2 comments:

Anonymous said...

Waahh...mesti sdap kan...nak cket..:)

-From Mazni26-

Cik Ina said...

Sedap tuh memang sedap tapi tak la sedap sangat kot. ;)