Monday, March 14, 2011

:: FILEM HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA ::

Muka Surat 68 I berkesempatan menonton filem epik melayu iaitu Hikayat Merong Mahawangsa bersama mama dengan adik perempuan.
Agak lame lebih kurang 2jam. Sebenarnye i jarang menonton filem melayu.
Namun filem ni  sesuai ditonton oleh semua orang walaupun diletakkan 13PG.

·         Keseluruhan cerita memang nampak menarik, penuh dengan bahasa yang indah serta pertaruhan.
·         Berkaitan dengan politik dan kekuasaan. Negara Rom inginkan putera Rom mengahwini Puteri Dinasti Han kerajaan China agaq memperkuatkan ikatan kedua-dua belah negara ditambah lagi negara Rom ingin mempelajari teknologi peperangan negara China.
·         Putera Rom dan Puteri Cina inginkan kebebasan dan tidak mahu lagi dipenjara oleh syarat-syarat hidup dalam istana.
·         Putera Rom dan Puteri Cina tak mahu berkahwin sesame sendiri tetapi atas dasar kebebasan, akhiq nye mereka jatuh cinta. Begitu juga percintaan Merong dengan Embok. Mula-mula Embok tk menyukai si Merong kerana menganggap Merong sebagai orang asing. Tetapi setelah Berjaya dalam ujian, Merong menyunting Embok sebagai Maharani.
·         Babak semua pertarungan menarik tapi nampak kucar kacir dan kelihatan kabur walaupun masih lagi menghiburkan.
·         Penggunaan 2 jenis bahasa iaitu bahasa Melayu dan bahasa Inggeris berserta terjemahannya sangat dialu-alukan kerana mudah difahami.
·         Keseluruhannya, kekurangan ni bukan la kekurangan yang besaq sangat. Namun Yusri KRU telah berjaya menjadi pengarah yang berjaya. 
I BAGI 3.5 BINTANG
^_^

No comments: